Най-богатите хора на планетата, като започнем от Илон Мъск и Марк

...
Най-богатите хора на планетата, като започнем от Илон Мъск и Марк
Коментари Харесай

Милиардерите, които забогатяха и тези които обедняха през 2023-а

Най-богатите хора на планетата, като стартираме от Илон Мъск и Марк Зукърбърг най-вече са забогатели през 2023 година Дори някои съветски олигарси съумяха да продължат да усилват положението си, най-малко на хартия, като наподобява не се впечатлиха изключително от въздействието на икономическите наказания, наложени им в голям брой юрисдикции в отговор на продължаващата инвазия на Русия в Украйна.

От 50-те най-богати хора в света 12 са станали по-бедни през 2023 година, до момента в който останалите са забогатели още. От най-богатите 500 души на света, 77% са забогатели, някои с съвсем невъобразими суми.

Мъск оглавява класацията с почти чисто положение от 235 милиарда $, съгласно данни, проследяващи положението на 500-те най-големи милиардери в света, представени от Bloomberg.

Въпреки новините, че неговият дял в X (Twitter), се е сринал съвсем на половина, откакто е платил 44 милиарда $ за него през 2022 година, бизнесът му с електрически коли Tesla беше на облага. Акциите в компанията са се нараснали над два пъти през тази година, давайки й условна пазарна стойност от близо 816 милиарда $ и помагайки на Мъск, който е и най-големият акционер на Tesla, да усили общото си благосъстояние с близо 98 милиарда $. Това нарастване като сума е повече от годишния Брутният вътрешен продукт на Ангола.

Друг благополучен милиардер е Зукърбърг - основателят на Фейсбук. Състоянието му набъбна със 184%, от $45 милиарда на $128 милиарда, на фона на растежа на цената на компанията Meta от 172% през годината.
 Колко години лишава на най-известните милиардери в света, с цел да създадат първия си милион?
Колко години лишава на най-известните милиардери в света, с цел да създадат първия си милион?

За най-богатия човек в света Илон Мъск са нужни единствено четири години

След ужасната 2022 година, през която цената на Meta се срина след опасенията на акционерите, че харчи прекалено много за метавселената и подценява основните си бизнеси WhatsApp, Instagram и Фейсбук, акциите възвърнаха съвсем всичките си загуби.

Но растежа на положението на на Зукърбърг през 2023 година е нищо спрямо това на индонезийски бизнес магнат, вложител и човеколюбец, който е създател на индонезийския конгломерат Barito Pacific Group - Праджого Пангесту. Той се радва на почти седемкратно нарастване на благосъстоянието си, с помощта на огромен залог върху геотермална сила, което го изстреля в топ 50 на международните милиардери със положение от от 31,5 милиарда $.

Кои изгубиха пари

Имаше някои забележителни загуби за милиардерите тази година. Индийският милиардер Гаутам Адани " обедня " с 36 милиарда $ и в този момент той има положение от 84,3 милиарда $. Стойността на фирмите на семейство Адани се срина, откакто вложител упрекна Гаутам, че е " извършил най-голямата машинация в корпоративната история ". Adani Group отхвърли обвиняванията.

От топ 10 на най-богатите хора французинът Бернар Арно е единственият представител отвън Америка, със положение от 179 милиарда $, което набъбна със 17,2 милиарда $ с помощта на представянето на неговата първокласна група LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton.

От Франция е и най-богатата жена в листата, бизнесдамата и наследница на империята за хубост L`Oréal Франсоаз Бетанкур Майерс, която е на 12-о място, със положение от 99 милиарда $.

Руски олигарси
 Извън Китай и Русия: Страните, които милионери и милиардери напущат през 2023 година и къде ще мигрират
Извън Китай и Русия: Страните, които милионери и милиардери напущат през 2023 година и къде ще мигрират

В топ 10 дестинации за милиардерите участват няколко европейски градове

Много от руснаците, наранени от наказания след нахлуването в Украйна, забогатяха, което сложи доста въпроси за въздействието на ограниченията, планувани от Съединени американски щати, Обединеното кралство и Европейски Съюз, за ограничение на финансовата им независимост.

Санкционираните богаташи, чието благосъстояние се е нараснало, включват магнатът Владимир Потанин с близо 2 милиарда $ до 30,6 милиарда $, телекомуникационният магнат Алишер Усманов, с 1,88 милиарда $ до 20,3 милиарда $ и Алексей Мордашов, с 1,3 милиарда $ до 20 милиарда $.

Финансовите ограничавания лимитират обаче някои от активите им и остават неликвидни: делът на Мордашов в немския туроператор Tui е замразен според режима на наказания, което значи, че неговите акции не могат да бъдат продадени и той не може да събира дивиденти.

От първите 500 богаташи в листата милиардерите 189 са от Съединени американски щати, 52-ма от Китай, 17 от Англия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР